EBUKU PANDUAN PELABURAN EMAS DAN TIP-TIP PELABURAN EMAS PERCUMA, PERCUMA.. !!!
SILA ISIKAN NAMA & EMAIL DAN BUAT PENGESAHAN

Name
Email


PERINGATAN : BILA ANDA DAH KLIK 'SUBMIT' SILA SEMAK eMAIL ANDA UNTUK BUAT PENGESAHAN BAGI MENDAPATKAN eBUKU dan TIPS PELABURAN EMAS..TERIMA KASIH.

Saturday, May 1, 2010

Pelaburan Emas Suatu Perbandingan

Simpanan Emas sebagai suatu bentuk pelaburan jangka panjang merupakan suatu perkara baru bagi sebahagian daripada kita. Namun begitu kerana minat dan kecantikan ramai diantara wanita kita daripada dahulu hingga sekarang amat gemar membeli emas dalam bentuk barang kemas.

Pembelian emas dalam bentuk barang kemas ini secara tak langsung menjadikan ia suatu bentuk pelaburan emas dalam jangka masa yang panjang tanpa disedari.

Walaubagaimana pun jika kita membeli emas untuk pelaburan jangkamasa yang panjang sudah pasti kita perlu menilai semula tahap pelaburan emas kita supaya kita mendapat pulangan yang maksima. Saya seperti wanita yang lain suka membeli barang kemas pun begitu tidak lah banyak pun.

Oleh itu saya kongsikan pengalaman membeli barang kemas ini. Saya pernah beli seutas rantai kecik aje pada suatu masa dahulu.Bila harga emas naik kita pun mula nak jual..munkin kita nak tukar beli yang baru dan kita pun pergi kedai emas nak jual balik..yang kita tak sedar bahawa.. nilai yang kita nak jual itu akan di tolak sebanyak 15 % hingga 20 % mengikut harga pasaran.


Contoh resit barang kemas yang saya pernah beli..sekarang dah tak de...he..he..




Awal - awal dah tulis belakang resit tolak 20%.


Pada masa itu kita pun tak kisah sebab kita tolak pun harga mahal namun jika kita kaji balik,kehilangannya cukup besar jika kita fikir daripada aspek pelaburan. Sebagai contoh jika kita pada tahun 2003 beli emas 20 gram pada harga RM500 dan katakan lah pada tahun ini harganya dah jadi RM1000.0 . Jika kita nak jual balik dengan susut nilai kedai emas sebanyak 20% , ini bererti kita dah kekurangan RM200.00 begitu sahaja !, banyak ni weh...... Sedangkan emas yang kita nak jual tu satu gram pun tak kurang daripada berat asalnya. Mungkin kerana inilah kita jarang dengar kedai emas tutup atau bangkrap !.....

Berbanding dengan harga emas yang dijual oleh Public Gold ini, belian balik adalah kurangnya antara 6% - 7% sahaja. Oleh itu jika anda ingin membuat pelaburan emas , belilah emas Public Gold ini...Insya Allah dengan kenaikan harga emas yang semakin menggila ini, dalam jangka masa yang panjang saya yakin kita mampu memperolehi pulangan lebih 20% setahun.



Perbezaan harga jualan dan belian emas Public Gold rendah..


Antara Iklan jual beli emas...Emas Lama dah kena tolak 15 %...

Oleh itu jika beli emas untuk pelaburan jangka masa panjang , belilah Emas Public Gold daripada saya.....jika dah beli boleh jual balik kepada saya.Dan yang lebih menarik jika terdesak nak pakai duit boleh pergi gadai dekat Ar Rahnu Agro Bank...dapat pinjaman lebih kurang 60 - 65 % harga emas semasa. Bila kita dah ade duit boleh tebus balik, hanya bayar upah simpan aje. Kita boleh pinjam untuk tempoh masa 6 bulan..bila kita dah tebus harga emas pada masa itu dah naik...Insya Allah..tidak ini lebih untung...duit dapat guna emas masih ada..dalam milikan kita.

Ini satu lagi kelebihan memiliki jongkong emas PG..ini..berbanding jika kita melabur dalam Gold Investment Account ( GIA)..Jika dalam GIA walaupun harga belian murah sikit..namun jika kita nak pakai duit..kita perlu jual pada harga semasa...bila dah jual tolak dalam buku akaun la...tak boleh nak pi gadai.

Nak pergi jual perlu ikut time bank buka ...oleh itu fikirkan yang terbaik...untuk anda...dan buat pilihan yang bijak....



Untuk keterangan AR _ RAHNU boleh layari > AR- RAHNU AGORBANK

Klik gambar untuk lebih jelas..

No comments:

EBUKU PERCUMA

TERIMA KASIH MELAYARI WEB SAYA..PASTIKAN ANDA DOWNLOAD EBUKU PERCUMA DAN DAPATKAN TIP-TIP PELABURAN EMAS DARI SAYA...INSYA ALLAH..

BELI EMAS, SIMPAN EMAS, JUAL EMAS ...INSYA ALLAH ..ANDA TAK LEMAS DUIT..