Saturday, May 8, 2010

Jenis - Jenis Emas dan Ilmu Emas


Bila kita nak buat sesuatu, perkara yang pertama perlu kita lakukan adalah mencari ilmu berkatian dengan perkara berkenaan.

Begitulah saya, terbitnya minat untuk menceburi bidang perniagaan emas ini adalah setelah saya membeli sebuah ebook Rahsia Emas Yang Hilang.

Ebook ini banyak menjelaskan perkara - perkara yang berkaitan dengan emas dan pelaburan emas yang amat menguntungkan. Sesuai dengan hadis;

“Barangsiapa yang menginginkan dunia maka hendaklah ia berilmu, dan barangsiapa yang menginginkan akhirat maka hendaklah ia berilmu dan barangsiapa yang menghendaki kedua-duanya maka hendaklah ia berilmu.”
Hadith riwayat Tirmidzi

Oleh itu saya syorkan kepada anda belilah buku ini, kerana tanpa ilmu, kita mungkin tak jelas apa yang ingin kita ceburi atau laksanakan.

Beli buku anda klik sini >> Beli eBuku Emas

Kemudian saya juga mula mempelajari perkara yang berkaitan dengan jenis - jenis emas dan mula mengetahui emas ini rupanya ada pelbagai gred atau jenis seperti EMAS 24 karat,Emas 22 karat,Emas 20 karat, Emas 18 karat, Emas 16 karat, Emas 14 Karat, Emas 12 Karat, dan Emas 10 Karat.

Emas tulin atau pure gold adalah Emas 24 Karat atau ketulinan 99.99% dan lebih dikenali Emas 999 manakala Emas yang digunakan untuk barang kemas adalah Emas 22 Karat atau juga lebih dikenali sebagai Emas 916.

Oleh itu bila karat emas atau jenis emas itu berbeza maka harga yang ditawarkan dalam jual beli emas ini sudah tentu berbeza...Disebabkan pelbagai jenis emas inilah kita perlu berhati - hati dalam membeli emas.

Bagi saya untuk belian dan simpanan emas untuk memaksimakan keuntungan pelaburan jangkamasa yang panjang jenis emas yang terbaik adalah jongkong emas 999.99 atau emas 24k dan semestinya emas Public Gold.

Nak terlibat dalam perniagaan emas ini pun saya pergi kursus khas pada tahun 2009.

No comments: